VoIP-telefon: hva det er, hvordan det fungerer og eksempler - Komplett veiledning - Brevo (2024)

Du bruker sannsynligvis allerede en eller annen VoIP-telefontjeneste selv om du ikke er helt kjent med konseptet. VoIP-samtaler overfører stemme over Internett, i stedet for å bruke det analoge telefonnettverket. Det er en teknologi som vinner terreng, spesielt for virtuelle sentralbord og internasjonale samtaler.

I denne artikkelen vil du kunne oppdage særegenhetene til VoIP-telefoner sammenlignet med konvensjonelle, samt flere eksempler på tilbydere av denne typen telefoni.

Innholdsfortegnelse

Hva er VoIP og hvordan det skiller seg fra konvensjonell telefoni

På engelsk betyr akronymet VoIP Voice over Internet Protocol, det vil si stemme over Internett-protokoll. VoIP-telefoni er en metode som lar deg foreta taleanrop over nettverket, ved hjelp av bredbånd.

Disse samtalene fanger opp lyd fra en mobil eller fasttelefon med Internett-tilkobling gjennom en mikrofon og transformerer den til digitale datapakker. Dataene overføres via IP-nettverket til mottakerenheten, akkurat som resten av innholdet som overføres over Internett.

Hovedforskjellen sammenlignet med konvensjonell telefoni ernettverk som brukes til å overføre lydfra en enhet til en annen. Tradisjonelle analoge samtaler bruker det svitsjede telefonnettverket: lyden går fra senderenheten til en sentral, som deretter sender den til mottakertelefonen.

På den annen side bruker VoIP-telefonioverføring av digitale data fra en kilde-IP-adresse til en destinasjons-IP-adresse. Til dette er både tilkoblinger gjennom en ruter – med Wi-Fi eller Ethernet-kabler – og mobile datanettverk egnet, så lenge det er nok båndbredde til å lette kvalitetssamtaler.

En annen vesentlig forskjell er at VoIP-telefontjenesten er utvikletgjennom tredjepartsapplikasjoner som tilbyr taleanrop, noe veldig vanlig nå for tiden. WhatsApp, Telegram og Skype-samtaler er eksempler på populære VoIP.

Hva er en VoIP-telefon

Ved selve definisjonen av VoIP-systemet er i prinsippet enhver enhet med Internett-tilkobling, mikrofon og høyttaleri stand til å bli en VoIP-telefon: en mobiltelefon, et nettbrett, en stasjonær datamaskin, etc. Bare installer en applikasjon med en VoIP-tjeneste for å ringe og motta anrop via bredbånd.

Ogmobil enhetSom en smarttelefon gir den muligheten til å foreta både konvensjonelle telefonsamtaler og VoIP-samtaler. For førstnevnte brukes den vanlige ringeknappen på telefonen, mens VoIP-systemet krever bruk av en applikasjon som WhatsApp.

Videre har nyligbordtelefoner som fungerer med VoIP-tjenester, i stedet for å bruke det byttede telefonnettet. Disse terminalene fungerer på samme måte som en analog telefon. De brukes hovedsakelig i bedrifter eller anlegg som bestemmer seg for å implementere VoIP-telefoni som hovedkommunikasjonssystem, med et tildelt telefonnummer og mulighet for tilkobling til det konvensjonelle telefonnettet.

Hvordan en VoIP-tjeneste fungerer

VoIP-tjenesten konverterer lyden av telefonsamtaler tildigitale datapakkersom kan overføres med en IP-protokoll. Derfor er det først og fremst nødvendig at alle enheter som deltar i samtalen er koblet til Internett med en tildelt IP-adresse.

Hver gang en telefonsamtale deltaker snakker, VoIP-leverandørenta opp lyd gjennom mikrofonog konverterer det til digitale signaler. Disse pakkene er komprimert for å minimere båndbredden som forbrukes.

Disse digitale signalene dareise over IP-nettverkettil de leveres til destinasjonsenhetene, som kan være én eller flere. Lydinformasjon kan kombineres med andre data, for eksempel bilde eller video, avhengig av tjenestene som tilbys av hver applikasjon.

Når de pakkede dataene når destinasjonsenheten, pakker VoIP-teknologien den ut og spiller av lydfilen på mottakerens høyttaler eller headset.

Under normale forhold utføres denne prosessen så raskt at brukerne har en følelse avsanntidsoverføring, selv om de er langdistanse telefonsamtaler. Hastigheten på internettforbindelsen er imidlertid avgjørende for å opprettholde samtalekvaliteten. For å lette overføringen bruker VoIP-leverandører protokoller som SIP (Session Initiation Protocol) og RTP (Real Time Transport Protocol).

Hvordan ringe VoIP

For å foreta denne typen samtaler er det viktig å bruke tjenestene til en VoIP-leverandør, som kan være gratis eller betalt. Alle deltakere måbruke samme appfor å ringe, siden hver enkelt har sine egne koder for å pakke dataene ved kilden og pakke dem ut når de når destinasjonen.

I de enkleste tilfellene, som Zoom og Skype, er det nok å opprette en brukerkonto knyttet til en e-postadresse for å gjøre grunnleggende bruk av VoIP-tjenester. Andre applikasjoner, som WhatsApp og Telegram, må nødvendigvis være knyttet til et mobiltelefonnummer, selv om de da bruker Internett-nettverket til å ringe.

Andre mer avanserte VoIP-tjenester lar deg ha flere funksjoner, for eksempel ditt eget telefonnummer. Det er mulig å ringe til konvensjonelle linjer med VoIP-telefoni, takket være en digital signalomformer som transformerer dem slik at de er kompatible med en analog telefon. Denne tjenesten faktureres vanligvis til en egen pris, selv om den, som vist nedenfor, er ganske konkurransedyktig priset.

Fordeler og ulemper med en VoIP-telefon

VoIP-telefoni har de siste årene gått fra å være en komplementær tjeneste til å bli etablert som et alternativ til konvensjonell telefoni. Dette er de viktigste fordelene og ulempene det gir:

Fordeler med VoIP-telefoni

Ikke underlagt telefontakster

VoIP-telefoni lar deg optimalisere kostnadene, spesielt hvis et stort volum samtaler administreres og/eller hvis det er nødvendig å kommunisere med flere forskjellige land. Med en Internett-tilkobling og tilstrekkelig båndbredde kan du installereså mange linjer som nødvendiguten å gi opp høy kvalitet.

Hovedutgiften er internettforbindelsen, uten egen kostnad for hver telefonlinje. VoIP-leverandører med avanserte funksjoner setter imidlertid prisene sine basert på antall brukere av tjenestene deres.

Du kan ringe vanlige telefoner

Å bruke VoIP-telefoni betyr ikke å isolere deg fra kretsene til det konvensjonelle telefonnettverket, som fortsatt er flertallet. Alle VoIP-leverandører med avanserte funksjoner tilbyrtilkoblingsportermellom begge nettverkene.

Disse samtaletypene har vanligvis egen fakturering for telefonlinjebruk, siden de må kobles til det analoge nettverket. Prisene avhenger av destinasjonslandet og VoIP-leverandøren, med priser som vanligvis varierer fra $0,01 til $0,05 per minutt. HanSkype-kredittDet er et eksempel på sammenkobling mellom begge telefonnettene.

Det er uavhengig av fysisk plassering

VoIP-telefonisamtaler er ikke avhengig av det fysiske stedet de blir foretatt fra, og heller ikke landet der samtalepartnerne befinner seg. Linjene bestemmes av konfigurasjonen avskybrukerkontoer. Derfor kan samme linje brukes fra forskjellige steder. Det eneste kravet er internettforbindelse med tilstrekkelig bredbånd.

Forenkler anropsruting

Når mange mennesker svarer på samme linje – for eksempel i et kundesenter – blir VoIP enklereruting av internt overførte anrop. Ved å ikke stole på en fysisk telefonlinje, har agenter lettere for å sende samtaler til hverandre, selv om de befinner seg på forskjellige fysiske steder.

Et annet sterkt poeng ved VoIP-telefoni for å lette samtaleruting er densintegrasjon med skjermgrensesnitt. Med et enkelt søk kan du identifisere agentene som er tilgjengelige i det øyeblikket, de som er mest kvalifisert til å svare på et spesifikt spørsmål, osv. På samme måte kan VoIP-tjenesten integreres med enCRM-verktøyfor å automatisk få tilgang til filen til kontakten som ringer og ha personlig informasjon for bedre å kunne betjene dem.

Oppmuntrer til videokonferanser og fildeling

Voice over Internet Protocol, som brukes til å overføre lyd, kan enkelt kombineres med andreprotokoller som overfører innhold i andre formater. Det vanligste eksemplet er videokonferanser, som vanligvis forbindes med VoIP-samtaler.

Du kan også dele filer mens en samtale pågår, vise en presentasjon... VoIP-tjenester er ikke nødvendigvis begrenset til taleanrop.

Ulemper med VoIP-telefoni

Avhengighet av Internett-tilkobling

Kvaliteten påInternett-tilkobling blir ekstremt viktigved å ha kontrakt med en VoIP-telefontjeneste. Hvis denne tilkoblingen mislykkes, vil telefonsamtaler uunngåelig bli påvirket. Konvensjonell telefoni kan derimot brukes som en «nødressurs» for å unngå å bli avbrutt dersom Internett svikter.

Det er viktig å ha akseptabel båndbredde til enhver tid. Dette kan verifiseres med enfartstest.

Begrensninger for nødanrop

En stor mangel ved VoIP-telefoner er detDe tillater ikke anrop til 112, nødtelefonnummeret i EU, Colombia og andre land. Dette er fordi nødlinjer er satt til å automatisk oppdage plasseringen av det innkommende anropet. Fordi VoIP-telefonlinjer ikke er knyttet til en bestemt geografisk plassering, er de inkompatible med denne funksjonaliteten.

Nylig hartelefon E112, kompatibel med VoIP-telefoni og satellitt geolokalisering, for å rette opp denne mangelen i EU.

Energiavhengighet

Noen analoge telefoner kan fungere uten å være koblet til strøm til enhver tid, men en Internett-ruter kan ikke holde seg aktiv uten strøm. derforavhengigheten av energiforsyning er størrenår du bruker et VoIP-telefonsystem. I tillegg, hvis du ønsker å lagre samtaleopptak som sikkerhetskopi, vil du også være avhengig av Internett-tilkoblingen og dermed strømforsyningen.

Sikkerhetsrisikoer

Ved bruk av Internett-nettverket er VoIP-telefonimer utsatt for cyberangrep. Noen av de vanligste risikoene er tjenestenekt (DoS)-angrep, forfalskning ellerphishingtelefon og lytte til samtaler. Overfor disse truslene er det tilrådelig å velge en leverandør som bruker en sikker sanntidstransportprotokoll (SRTP) og bruker virtuelle private nettverk (VPN) for å overføre og motta data sikkert.

5 eksempler på VoIP-tjenesteleverandører

Ring sentralen

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (1)

Ring sentralener en VoIP-telefontjenesteleverandør som tilbyr planer rettet mot bedrifter for å implementere smarttelefoner, møterom og virtuelle sentralbord. Det tilbyr ubegrensede lokale samtaler til USA og Canada, og med variable priser for andre destinasjoner. Den har også interessante ressurser for å lette skalerbarheten til virtuelle sentralbord som øker i størrelse.

Telefontjenestepriser er tilgjengelige fra $30 per måned, med rabatter hvis du betaler årlig. For virtuelle møterom er det en gratis plan som gir mulighet for 50-minutters møter med maksimalt 100 deltakere. På sine nettsider opplyser Ring sentralt at tjenestene kun har vært nede i seks minutter i løpet av et år.

Zendesk Talk

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (2)

Zendesk Talker en VoIP-telefontjeneste integrert i Zendesk, en CRM-programvare spesialisert på kundeservice. Derfor er denne leverandørens VoIP-telefonsystem designet for virtuelle sentralbord for å håndtere kundeanrop. Samtaler kan integreres med andre kundeservicekanaler som e-post, chat og sosiale nettverk.

Prisplaner faktureres månedlig basert på antall agenter, med priser som starter på €69 per agent per måned (eller €55 med årlig betaling). Zendesk Talk lar deg hente ett eller flere telefonnumre fra landene du velger og motta innkommende anrop fra alle typer linjer.

Nextiva

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (3)

NextivaDet er en VoIP-tjeneste som tilbyr gratis samtaler til USA og Canada, mens den har variable priser for andre land. Den lar deg administrere et selskaps innkommende samtaler og er integrert med komplementære tjenester som videokonferanser (begrenset til 45 minutter), og kontakt via e-post og chat. Den tilbyr også andre avanserte funksjoner for å administrere virtuelle kunderelasjoner, for eksempel administrasjon av sosiale medier, automatisering og design av kundereiser.

Denne VoIP-plattformen passer for mellomstore og store team som trenger å integrere telefontjeneste med andre verktøy. Månedlige priser starter på $25-$30 per agent per måned. Samtaleopptak er imidlertid bare tilgjengelig på den mest avanserte betalte planen, Enterprise-planen.

Aircall

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (4)

AircallDet er et eksempel på VoIP for selskaper av fransk opprinnelse med hovedkontor i Spania, som gir service og støtte på spansk. Den tilbyr et virtuelt sentralbord-grensesnitt optimalisert for salgs- og kundeserviceteam, med integrasjoner med mer enn 100 eksterne verktøy. Den mest grunnleggende Aircall-pakken er priset til €40 per bruker per måned eller €30 med årlig betaling (med minimum tre lisenser) og lar deg ha ett telefonnummer og motta ubegrensede innkommende anrop. Det inkluderer også 1000 minutter med utgående nasjonale samtaler og samtaleopptak, blant andre tjenester.

Andre Aircall-planer med høyere priser tilbyr mer avanserte funksjoner. Generelt fremhever Aircall-brukere dets enkle grensesnitt og integrasjoner. På den annen side er reaktiviteten til kundeservicen et av de mest fremhevede forbedringspunktene.

Skype

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (5)

Grunnlagt i 2003,SkypeDet er en av de første VoIP-leverandørene og også en av de mest kjente. For øyeblikket tilhører den Microsoft-gruppen. Med sin grunnleggende videokonferansetjeneste kan du foreta gratis videosamtaler med opptil 50 deltakere og uten varighetsbegrensninger. I tillegg lar Skype deg få VoIP-telefonnumre fra en liste med 25 land som inkluderer for eksempel Mexico, Colombia, Chile og USA. De brukes til å motta innkommende anrop og koster rundt €6 per måned.

For å foreta utgående anrop til analoge telefoner tilbyr Skype kredittsystemet, som betales basert på destinasjonslandet for samtalen og kommer i pakker med samtaleminutter. For eksempel, €5 i Skype-kreditter lar deg foreta 330 minutter med samtaler til Mexico. Generelt, i motsetning til de tidligere VoIP-eksemplene, er Skype et alternativ som ikke bare er designet for virtuelle forretningssentraler. Prisene deres kan passe for personer som velger å klare seg uten en analog telefon og/eller trenger å ringe mange internasjonale samtaler.

Skalerbarhet og fleksibilitet med VoIP-telefoni

For tiden lar en IP-adresse utveksle store mengder data over bredbånd i sanntid, både fra en datamaskin og en mobil enhet. VoIP-telefoni er en av de mange applikasjonene den har, og er det noe som kjennetegner den, er det skalerbarhet. Med en VoIP-tjeneste kan et høyere volum av samtaler håndteres både korte og lange avstander.

Integrasjonen med avanserte funksjoner og tilpasningsevnen til VoIP-tjenester er spesielt praktisk for bedrifter med callsentre og organisasjoner som må administrere mange samtaleroutinger. Det er imidlertid også et interessant alternativ for flere og flere individer som ser at de med Internett ikke har så mye behov for en analog telefonlinje. Uten tvil representerer denne telefontjenesten en revolusjon innen kommunikasjon og vil sannsynligvis vokse betraktelig i de kommende årene.

Teléfono VoIP: qué es, cómo funciona, y ejemplos - Guía completa - Brevo (6)

Abonner på Brevo-nyhetsbrevet!

Motta månedlige råd og tips om digital markedsføring, salg og mye mer.

VoIP-telefon: hva det er, hvordan det fungerer og eksempler - Komplett veiledning - Brevo (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5995

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.